Svima se dešava

Presolili ste hranu? Donosimo 5 bakinih trikova koji će vam spasiti ručak!

Foto: Shutterstock
Za dodavanje začina u hranu treba imati ruku, pogotovo kad je u pitanju so. Ali i najiskusnijim kuvarima se može dogoditi da preteraju sa solju, pa je dobro znati kako spasiti jelo.

Ne kaže se bezveze da treba imati ruku za dodavanje soliu hranu, jer nije lako posoliti tako da svima bude ukusno. Čak i najbolji kuvar može pritom da pogreši, odnosno presoli obrok i pretvori ga u nešto nejestivo. Dobra vest je da ima spasa donosimo pet saveta koji mogu da pomognu u takvoj situaciji.

Presoljena hrana se može spasiti Foto: Shutterstock

Dodajte krompir u hranu

Bakinim savetimauvek se najviše veruje i zapravo je najveća verovatnoća da su delotvorni, a baka bi vam odmah rekla da oljuštite i isečete krompir na kocke i prokuvate u hrani, pa kad bude do kraja kuvan, izvadite. Odlično funkcioniše za preslane čorbe ili variva, odnosno sva jela sa dosta tečnosti.

Klin klinom ili so - šećerom
Ako nemate krompir pri ruci, poslužiće šećer. Na kašiku stavite malo šećera i pustite da se otapa u čorbi ili sosu nekoliko sekundi. Pazite da se šećer ne otopi do kraja, ili da vam kašika šećera ne upadne u sos, jer to neće popraviti, nego pokvariti ukus.

Kora hleba
Treće rešenje koricu odstajalog hleba potopite u sos na nekoliko minuta da upije višak soli.

Korica bajatog hleba upiće so Foto: Shutterstock

Isperite vodom
Ovo rešenje je najdelotvornije za meso i povrće kuvano na pari. Stavite ih u tiganj i tuširajte vodom dok ne isperete so. Potom ocedite vodu. Povrće će ispasti manje hrskavo, a meso manje mekano, ali žrtva će se isplatiti jer neće biti preslanog ukusa.

Malo pavlake ili voće
Ako vaš recept dopušta, pokušajte u jelo da dodajte malo pavlake ili voća kako biste dodali ukuse suprotne ukusu soli i tako ublažili višak soli.

(Kurir.rs/Informer)

 VIDEO: Pravilno kuvanje turske kafe: 

This browser does not support the video element.

00:22
Pravilno kuvanje turske kafe Izvor: Reddit/sinjiOnO